22/01/2014

Kompanija Google ulaže u efikasnost

Kompanija Google je počela velika ulaganja u energetsku efikasnost kupovinom firme Nest, poznatoj po proizvodnji regulacionih uređaja za domove koji se mogu kontrolisati preko pametnih telefona. Sa druge strane, započet je i projekat uvođenja Android platforme u automobile.


Termostat kompanije Nest
slika [© dezeen.com]

Google kupio Nest

Google se odlučio da kupi Nest, po ceni od 3,2 milijarde dolara. Ovako veliko ulaganje u kupovinu jedne firme može se protumačiti kao želja za stvaranjem projekta "pametne kuće". Gde će svi aparati međusobno komunicirati, stvarajući time prijatnu atmosferu u domu.

Nest je, tokom ranijih godina, proizvodio uređaje koji su radili pod iOS operativnim sistemom, odnosno bili su kompatibilni sa Apple smart uređajima. Ovom kupovinom se to neće promeniti, pošto je u ugovoru naglašeno da će Nest uređaji imati i tu opciju, čak i posle kupovine od strane Googla i implementacije Android platforme i protokola.

Detektor dima kompanije Nest
slika [© dezeen.com]
Nest termostat i detektor dima su konstruisani tako da prate navike ukućana. Termostat vremenom prati navike ukućana i sam se podešava time stvarajući optimalnu temperaturu u domu. Sve sa ciljem povećanja energetske efikasnosti. Nest detektor dima ima ugrađenu detekciju ugljen monoksida i alarmira ukućane svetlosnim efektima, zvukom i preko pametnih uređaja.



Kompanija Google se okrenula i tržištu automobila stvaranjem Oupen Automotiv Alajans (engl. Open Automotive Alliance - Otvorena Automobilska Zajednica). Ideja iza ovog projekta je da se Android platforma uvede u automobile kao industrijski standard. U ovu zajednicu su, pored Googla, ušle i kompanije Hyundai, Audi, Honda i General Motors.

Ilustracija-prototip Honda automobila
slika [© dezeen.com]
Plan predviđa da Android operativni sistem bude korišćen u automobilima, što bi omogućilo saradnju automobila sa pametnim uređajima. Time bi se mogla postići veća ekonomičnost i smanjenje emisije ugljen-dioksida, na primer, odabirom boljih ruta i prepoznavanjem navika vozača.

Aplikacije će moći da se instaliraju na automobile
slika [© dezeen.com]
Kompanija Apple, sa svojim iOS operativnim sistemom, radi na sličnom projektu, pa se postavlja pitanje da li će ovakav razvoj događaja dovesti do konflika ta dva tehnološka giganta.

Tekst u saradnji sa sajtom dezeen.com. Slike preuzete sa sajta dezeen.com.