24/01/2014

Novosti u obnovljivim izvorima energije u Srbiji

Obnovljivi izvori energije kod nas još uvek lagano ulaze na tržište energije. Međutim, naredni primeri će pokazati da, iako je sve još uvek u začetku, počinje ozbiljnije da se ulaže u ove projekte u Srbiji. Počinje se i sa ozbiljnijim ulaganjem u energetsku efikasnost.

Ilustracija
slika [sxc.hu]

Vetropark ilustracija
slika [sxc.hu]
Započeta je izgradnja, posle dobijanja saglasnosti od Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne, vetroparka "Nikine vode" kod Negotina. Ceo vetropark će se nalaziti na teritoriji opštine Negotin i sastojaće se od 18 vetrogeneratora ukupne snage 45MW. Nosilac ovog projekta je Vat energija d.o.o. iz Novog Sada. Vrednost projekta je procenjena na oko 65 miliona evra. Na izgradnji ovog vetroparka će biti aktivirane lokalne firme i radnici, dok će 1,5% od ostvarene proizvodnje električne energije dobijati opština Negotin.


Solarni park u Kladovu
slika [© ekokuce.com]
Prva faza izgradnje solarnog parka u Kladovu privedena je kraju. Kompanija Solaris Energy iz Kladova je nosilac radova. Ukupna vrednost ove investicije je 1,7 miliona eura. Blok instalisane snage 1MW počeo je da radi. Ukupno je postavljeno 4.260 fotonaponskih polikristalnih panela, čija je pojedinačna snaga 245W. Površina panela iznosi impresivnih 8.000 kvadratnih metara.


Banjski bazen ilustracija
slika [sxc.hu]
Na padinama Kopaonika, nalazi se Lukovska banja. Banja je poznata po iskorišćavanju vode temperature 58 C za zagrevanje 3.000 kvadratnih metara hotela i potrošne tople vode za potrebe korisnika. Jedino održavanje koje zahteva ovaj sistem je, povremeno, čišćenje izmenjivača toplote i bazena, pošto je voda bogata mineralima koji se talože (gvožđem i kalcijum-karbonatom).


Ilustracija
slika [© ParabolStudio]
Od marta kreću sbuvencionisani krediti za povećanje energetske efikasnosti, namenjeni građanima, lokalnim samoupravama, fizičkim licima i skupštinama stanara. Novac za te potrebe biće odvojen iz Budžetskog fonda za energetsku efikasnost. 

“Srbija od 1. januara ove godine ima Budžetski fond za podizanje energetske efikasnosti. Sada je opredeljeno 300 miliona dinara za ove svrhe. Nakon usvajanja Zakona o energetskoj efikasnosti, logičan sled je formiranje ovog fonda”, rekla je ministarka Zorana Mihajlović.

Sve će funkcionisati tako što će Ministarstvo objaviti javni poziv bankama koje žele da učestvuju u programu. Posle će biti pozvana i domaćinstva koja žele da učestvuju svojim projektima. Konačni cilj ovog projekta je podizanje energetske efikasnosti za 3%. Možda izgleda malo, ali prvi koraci su uvek mali. Ovo su prvi dobri znaci da se u Srbiji planira ozbiljnije ulaganje u povećanje energetske efikasnosti.

Tekst u saradnji sa sajtovima ekokuce.com (tekst 1tekst 2 i tekst 3) i energetskiportal.rs. Slike preuzete sa sajtova ParabolStudio, sxc.hu i ekokuce.com.