05/11/2014

Pasivna solarna kuća u Bugarskoj

Pasivno korišćenje energije Sunca nije nova ideja. Pasivne kuće su dobar način da uštedite energiju tokom zimskih dana, odn. da koristite sunčevu energiju za pasivno grejanje Vaše kuće. Dobar primer principa pasivne gradnje dolazi iz susedne Bugarske.
Pasivna solarna kuća u Bugarskoj
[slika © inhabitat.com]
Grad Kavarna, na obali Bugarske, mesto je gde je izgrađena ova prelepa pasivna kuća. Dizajnersko je delo Arhitektonskog studija "Ignatov Architects" i maksimalno koristi solarnu energiju. Kuća podseća na solarne zemunice o kojima smo već pisali ovde i ovde.
Zeleni krov Pasivne solarne kuće
[slika © inhabitat.com]
Kuća je ukopana u zemlju sa tri strane, odozgo ima zeleni krov a jako je puno urađeno i na dodatnoj izolaciji. Uštede energije kod ove kuće, u odnosu na standardno izolovanu kuću iste kvadrature, iznose i do 90%. Ugao trostruko zastakljenih prozora je takav da ne dozvoljava ulazak direktne sunčeve svetlosti tokom zime, kako se kuća ne bi pregrevala. Bazen, koji se nalazi ispred kuće, reflektuje sunčeve zrake tokom zimskih dana, kako kuća ne bi bila previše mračna.
Bazen koji reflektuje svetlost tokom zime
[slika © inhabitat.com]
Ova zanimljiva kuća ima i sistem za sakupljanje kišnice. Sistem za prečišćavanje otpadnih voda odvaja prečišćenu vodu, koja se može koristiti za navodnjavanje. Prirodni sistem ventilacije je potpomognut sistemom za rekuperaciju toplote (sistem koji preuzima toplotu od vazduha iz kuće i predaje ga vazduhu koji se upumpava u kuću). Na ovaj način se isto postiže ušteda energije. 
Solarni paneli na krovu
[slika © inhabitat.com]
Ukoliko je potrebna dodatna toplota za zagrevanje prostora tokom zime, kuća ima ugrađen sistem geotermalnog grejanja. Solarni paneli zagrevaju i vodu u bazenu, po potrebi. Kako bi se smanjio uticaj na životnu sredinu, tokom gradnje su korišćeni samo lokalni materijali, da bi se izbegao prevoz. Kuća je završena i useljena tokom 2012. godine.


Tekst i slike u saradnji sa sajtom Inhabitat.com.