07/11/2014

Najviša vertikalna bašta na svetu u Sidneju

Francuski arhitekta Jean Nouvel se udružio sa botaničarom Patrickom Blancom i projektovali su zajedno ovu zgradu u Sidneju prekrivenu vertikalnim baštama. Na sve to su dodali i veliko ogledalo postavljeno tako da reflektuje svetlost u nize spratove.
Zgrada u Sidneju sa vertikalnom baštom i ogledalom
[slika © dezeen.com]
Kompleks je nazvan "One Central Park" i izgrađen je u centru Sidneja. Zapanda kula je visoka 84 metara, dok je istočna visine 117 m. Obe zgrade u sebi sadrže stambene jedinice, zapadna ukupno 240 dok istočna 383, uključujući i 38 apartmana na vrhu. Ovi apartmani imaju pristup krovnoj bašti na visini od 100 m. 
Igled stambenog kompleksa sa vertikalnim baštama
[slika © dezeen.com]
Fasada zgrade sadrži najveću vertikalnu baštu na svetu, koji je dizajnirao Patrick Blanc. Ukupna površina vertikalne bašte je oko 1.000 kvadratnih metara, sastavljena je od 21 panela i ima ukupno 35 različitih biljnih vrsta. 
Izgled vertikalne bašte
[slike © dezeen.com]

Kompleks je dobio i specijalna ogledala, koja bacaju svetlost na niže spratove. Konstrukcija čine 320 ogledala a noću je osvetljena LED osvetljenjem. 
LED osvetljenje strukture sa ogledalima
[slike © dezeen.com]
Hidrofonija omogućava da se biljke uzgajaju bez zemljišta na zidovima zgrade. Biljke upijaju ugljen-dioksid i pretvaraju ga u kiseonik, pa ova zgrada, osim izuzetne arhitektonske i botaničke ideje, ima i zeleni karakter.

Tekst i slike u saradnji sa sajtom dezeen.com