24/11/2014

Jeftine energetski nezavisne kuće

Cene stanova i kuća su u konstantnom porastu, postavlja se sve češće pitanje kako doći do pristupačnog krova nad glavom. Kada se na sve ovo doda i porast cena energije, želja za energetski nezavisnim kućama kod mnogih postaje sasvim logična. 
Energetski nezavisne kuće od transportnih kontejnera
[slika © barbrvsales.wordpress.com]
Iako u našem regionu ovaj tip gradnje nije još uvek doživeo popularnost kao na zapadu, prednosti su višestruke. Najveća prednost ovakvog tipa gradnje se ogleda u niskoj ceni. Transportni kontejneri, kada završe svoj upotrebni vek, mogu se nabaviti za relativno skromne sume novca. Na ovaj način, transportni kontejneri dobijaju novi život, umesto da budu pretopljeni. Ovakve kuće se vek uveliko grade u: Londonu, Škotskoj, Novom Zelandu, Amsterdamu i Kanadi. Neke procene kažu da se manje od 50% transportnih kontejnera ne vrati u luku odakle su poslati puni robe. Razlog je jednostavan - ne isplati se vraćati prazne kontejnere, već se oni pretapaju. 
Životni vek transportnih kontejnera
[slika © barbrvsales.wordpress.com]
Zbog svoje dobre konstrukcije, transportni kontejneri pružaju velike mogućnosti naknadne prerade u stambene jedinice. U zavisnosti od veličine objekta, vreme izrade ovakve stambene jedinice je i u pola kraće od gradnje tradicionalnim metodama. Osim toga, ovako izgrađene stambene jedinice imaju i dugačak životni vek, zbog svoje čelične konstrukcije. 
Kuća od tri transportna kontejnera sa solarnim panelima na krovu
[slika © barbrvsales.wordpress.com]
Jedan transportni kontejner nije dovoljan da se napravi dovoljno velika stambena jedinica, ali je dovoljan da se napravi manja vikendica ili kuća za izlete/odmarališta ili hotelska soba. Na gornjoj slici je prikazan projekat energetski nezavisne kuće, sa solarnim panelima na krovu. 
Vikend kućica od transportnog kontejnera
[slika © barbrvsales.wordpress.com]
Kuće od transportnih kontejnera su zamišljene da budu maksimalno ekološke. Glavni razlozi su očigledni - umesto da se stari kontejner odbaci, može se pretvoriti u stambenu jedinicu. Ako na to još dodate i solarne kolektore, sistem za prikupljanje i prečišćavanje vode, ovakvi domovi mogu biti i potpuno energetski nezavisni.

Tekst i slike u saradnji sa sajtom barbrvsales.wordpress.com.