27/11/2014

Prirodni sistem za prečišćavanje sobnog vazduha

Naš dom je mesto u kome provodimo najveći deo svog vremena. Upravo zbog toga je kvalitet vazduha u prostorijama jako važan, posebno ako ima i mlađih ukućana. Pogledajte sve o prirodnom filteru za vazduh "Andrea" koji koristi biljke, kako bi pročistio vazduh u prostoriji.
Prirodni filter vazduha "Andrea"
[slika © inhabitat.com]
Ovaj jednostavan izum je delo francuskog dizajnera Mathieu Lehanneura, koji je u saradnji sa profesorom sa Harvard, David Edwardom, napravio ovaj čistač vazduha. "Andrea" transformiše sobno cveće u prečišćavač sobnog vazduha.
Princip rada "Andrea" prečišćavača vazduha
[slika © inhabitat.com]
Jednostavnost ovog izuma se ogleda u tome što se, umesto skupih filtera, koristi sobno cveće. Prirodnim putem se prečišćava vazduh, a jedino što korisnik treba da uradi je da, s vremena na vreme, dolije vodu u posudu. Sa prednje strane se nalazi ventilator, koji pokreće vazduh kroz posudu. Tok vazduha u posudi je kroz lišće, zemlju, koren i vodeni filter. Na ovaj način se obezbeđuje optimalno čist vazduh u prostoriji.
Dolivanje vode u prečišćavač vazduha
[slika © inhabitat.com]

Glavno pitanje je - koje se sobne biljke mogu koristiti? Odgovor je jednostavan - bilo koje sobno bilje. Najbolje rezultate daju - Spatifil (lat. Spathiphyllum), Dracena, Aloe Vera i Jelenji rogovi (lat. Chlorophytum comosum).

Tekst i slike u saradnji sa sajtom Inhabitots.com.