18/04/2014

Štampane montažne kuće iz Kine

Tehnologija je svakako danas napredovala, ali da li je neko mogao da pomisli da ćemo na početku 21. veka štampati kuće u kojima ćemo živeti? Kineska kompanija "WinSun Decoration Design Engineering Co." je uradila svoje prve štampane kuće.
Odštampana i namontirana kuća
slika [© rts.rs via archinect.com]
Iako mnogima ova ideja zvuči jako čudno, kuće se mogu odštampati, kao i mnogi drugi predmeti, uz pomoć savremenih 3D štampača. Štampači koriste beton napravljen od recikliranog građevinskog i industrijskog otpada, kao i staklenu vunu. Upravo staklena vuna pruža veću energetsku efikasnost ovog objekta, od drugih betonskih štampanih kuća. 


Proces štampanja delova kuće
slika [© rts.rs via archinect.com]
Proces štampe se odvija u velikom 3D štampaču. Dok se montaža može izvršiti bilo gde na terenu, kao i kod bilo koje druge montažne kuće

Gotova i namontirana kućaslika [© rts.rs via archinect.com]
Kako bi se obezbedio repro-materijal za štampu kuća, ova kompanija planira otvaranje još oko 100 fabrika za reciklažu građevinskog materijala širom Kine kako bi se osigurale sirovine za 3D izgradnju kuća.

Izrađene kuće
slika [© rts.rs via archinect.com]
Velika prednost ovakve proizvodnje se ogleda, svakako, u ceni samih kuća. Trenutna cena kuće iznosi oko 4.800 američkih dolara (oko 3.500 eura), ali se procenjuje da će se povećanjem proizvodnje i cena smanjivati. Brzina štampe je oko 10 kuća za 24 časa.

Ovakve kuće su namenjene zemljama u razvoju ili se mogu koristiti kao privremeno sklonište posle elementarnih nepogoda. Tehnologija je svakako zanimljiva, samo ostaje da se sve usavrši. U Evropi se već najavljuju prve štampane kuće u toku ove godine.

Tekst i slike u saradnji sa sajtom rts.rs.