16/04/2014

Paviljon koji proizvodi hranu i energiju

Čini se da proizvodnja energije u domovima nije daleko od ostvarenja i svakodnevne pojave. Međutim, pojedini dizajneri idu i korak dalje sa svojim idejama, pa predstavljaju projekte u kojima će se proizvoditi energija ali i hrana. Dizajner Michael Jantzen je predstavio svoju viziju.

Paviljon Michael Jantzena koji proizvodi hranu i
koristi solarnu energiju  i energiju vetra
slika [© michaeljantzen.com]
Paviljon Michael Jantzena predstavlja idejno rešenje projekta za Kalifornijsko ministarstvo hrane i poljoprivrede. Projekat je napravljen tako da bude i turistička atrakcija.

Paviljon sa solarnim panelima i vetrogeneratorima
slika [© michaeljantzen.com]
Oblik paviljona je takav, da podseća na brda Kalifornije, na kojima se proizvodi hrana. Na vrhu paviljona se nalaze vetrogeneratori, a oko njega su postavljeni solarni paneli, koji podsećaju na stabla. Po obodima paviljona se stalno sade različite biljne kulture, sa ciljem da se pokaže raznolikost proizvodnje hrane u Kaliforniji. Šest vertikalnih vetrogeneratora se nalazi na vrhu cele strukture. Vetrogeneratori, u saradnji sa fotonaponskim panelima oko paviljona, zajedno proizvode električnu energiju potrebnu za paviljon.

Proizvodnja hrane na paviljonu
na vrhu se vidi 6 vetrikalnih vetrogeneratora
slika [© michaeljantzen.com]
Paviljon se zimi pasivno greje kroz velike staklene otvore, dok se leti prirodno hladi uz pomoć prirodnog strujanja vazduha (ventilacije). Kišnica se sakuplja sistemom kanala koji prolazi kroz kaskade na paviljonu i koristi se za navodnjavanje biljaka.

Enterijer paviljonaslika [© michaeljantzen.com]
Tekst u saradnji sa sajtom Inhabitat.com. Slike preuzete sa sajta michaeljantzen.com.