19/04/2014

Solarne prikolice iz Niša - 1. deo

Pisali smo i ranije nekoliko puta o tome da se ne mora uvek ići van granica Srbije kako bi se došlo do modernih tehnologija i njihove kreativne primene. Danas pišemo o solarnim prikolicama-prodavnicama koje proizvodi firma "Vidija" iz Niša.
Solarne prikolice za proizvodnju i prodaju brze hrane firme "Vidija" iz Niša
[
slika © trailerforfastfood.com]
Prikolice "Vidija" su savremeno rešenje koje prati potrebe brzog gradskog života. Prikolice-prodavnice brze hrane se mogu koristiti tamo gde ima potrebe za njima - u toku manifestacija, na putevima itd. Njihove jedinstvenost se ogleda u tome što se kompletno napajanje ugrađene opreme vrši preko solarnih panela koji su postavljeni na krovu.
Solarni paneli na krovu obezbeđuju potrebnu energiju
[slika © trailerforfastfood.com]
Na krovu prikolice je postavljeno ukupno 6 solarnih panela, gde je snaga svakog pojedinačno 80W. Dakle, ukupna instalisana snaga je 480W. Paneli pune baterije, koje dolaze u sklopu prikolice i iz njih se napajaju: frižider, rashladna vitrina i savremeno LED osvetljenje. Napunjene baterije mogu snabdevati prikolicu energijom i do 2 dana, u zavisnosti od korišćenja. Veliki potrošači energije u prikolici (tosteri, grejači itd) koriste prirodni gas, zbog lake mobilnosti i zamene boca.
Šest solarnih panela ukupne snage 480 W
[slika © trailerforfastfood.com]
Fotonaponski paneli pune akomulatore, koji preko pretvarača 12/230 volti, prave napon snage 1.5kw. Kako smo već rekli, mogu da izdrže bez sunca najmanje 24h, a ako se otvara po potrebi i više. Solarni uređaji i pretvarači se dimenzionišu po potrebama i zahtevima korisnika.


Tekst i slike u saradnji sa sajtom trailerforfastfood.com.