15/01/2014

Ulična bio-lampa koja koristi alge

Kreativnost u upotrebi obnovljivih izvora energije i kombinacija modernih tehničkih rešenja i bioloških karakteristika biljnog sveta oko nas dolazi do izražaja u ovom primeru. Danas pričamo o bio-lampama koje će osvetljavati ulice u budućnosti.

Bio-lampa će osvetljavati gradove i čistiti vazduh
slika [© ubergizmo.com]
Najveći zagađivači u gradovima su, svakako, automobili. Svaki auto proizvodi veliku količinu ugljen-dioksida tokom svog rada, a dobro je poznato da je to jedan od gasova koji stvara efekat staklene bašte. Dok se proizvođači bore i unapređuju svoje motore, smanjujući emisiju CO2, danas pričamo o jednom od mogućih rešenja velikog problema urbanog zagađenja.

Biolampe sadrže u sebi smesu algi i vode. Posebnim sistemom, u lampu se usisava vazduh koji je pun ugljen-dioksida (CO2). Alge pretvaraju taj ugljen-dioksid u kiseonik (fotosintezom), koji se posle vraća u atmosferu. Osim što proizvode kiseonik, lampe proizvode i biomasu, koja se koristi za njihov rad. Ukoliko Biolampa proizvede veću količinu biomase od one koja joj je potrebna za rad, višak se sistemom cevi, sprovodi do najbliže filter stanice. Potom se ta biomasa može koristiti kao gorivo za proizvodnju energije.

Dobar način da se spoji smanjenje zagađenja sa priozvodnjom biomase i energije.

Pogledajte i tekst o Sijalici od algi koja se može koristiti u domovima.

Tekst u saradnji sa sajtom ubergizmo.com. Slika preuzeta sa sajta ubergizmo.com.