17/01/2014

LED gradsko osvetljenje u Boru

Energetska efikasnost u gradovima polako dobija zalet. Posle ulaganja u povećanje energetske efikasnosti zgrada u Šapcu, Borska lokalna samouprava je odlučila da staro gradsko osvetljenje zameni energetski efikasnim LED osvetljenjem.

Uzorak budućeg LED osvetljenja ulica u Boru
slika [© Predrag Ivković]
Kako prenosi regionalna televizija Sezam iz Bora, u pitanju je zajednički projekat Opštine Bor i Regionalne agencije za razvoj istočne Srbije (RARIS). Sistem koji bi trebao da zameni postojeću rasvetu, nije samo energetski efikasan, već je i automatizovan i daljinski kontrolisan, što će doneti dodatne uštede energije.

Po rečima Mirka Đurića, člana Opštinskog veća u Boru, u pitanju je javna rasveta po modelu "smart city" (pametnih gradova). Naime, gradovi u budućnosti će moći da kontrolišu frekvenciju saobraćaja, javnu rasvetu i ostale bitne faktore koji utiču na povećanje efikasnosti i smanjenje zagađenja.

"Naša sugestija Opštini Bor je bila da pokušamo da nađemo jedan projekat koji nije uobičajen u Srbiji i koji bi se razlikovao od drugih infrastrukturnih projekata u Srbiji", ukazao je Vladan Jeremić, direktor RARISa. Procena je da će vrednost projekta iznositi između 750.000 i milion eura.

Kao što bogatije države u Evropi daju primer drugima ulaganjem u energetsku efikasnost, tako bi trebalo i da bogatiji gradovi predvode Srbiju u povećanju energetske efikasnosti. Ovo predstavlja dobar primer, bilo bi lepo da se nastavi u tom pravcu, a po rečima saradnika u ovom tekstu, planira se i povećanje energetske efikasnosti u zgradarstvu u Boru.

Tekst i slika u saradnji sa novinarom regionalne Televizije Sezam, Predragom Ivkovićem.