13/01/2014

Kuća u Mičigenu sa geotermalnom energijom i hidroelektranom

Projekat Arhitektonskog studija Michael Fitzhugh Architect, Kuća M-22, predstavlja pravi spoj prirodnog okruženja i obnovljivih izvora energije. Nalazi se u Severnom Mičigenu, a upotrebom prirodnih materijala i velikih staklenih površina kuća pruža mogućnost uživanja u prirodi koja je okružuje.

Kuća M-22
slika [© mfarchitect.com]
M-22 kuća se nalazi na visokom grebenu iznad zaliva Grand Travers (engl. Grand Traverse Bay) sa kojeg se pruža pogled na pejzaž. Materijali koji zahtevaju manje održavanje - beton, čelik i kompozitna fasada (siding fasada) čine eksterijer, dok pažljivo postavljeni stakleni otvori daju prirodnu svetlost unutar objekta.

Kuća M-22
slika [© mfarchitect.com]
Kuća, osim modernog dizajna, ima u sebi i moderne tehnologije - geotermalnu energiju i hidroenergiju. Geotermalni sistem se koristi u kombinaciji sa podnim grejanjem za zagrevanje i hlađenje objekta, kao i za pripremu potrošne tople vode. Mala hidroelektrana proizvodi energiju upotrebom kišnice, podzemnih voda i, naravno, gravitacije. Kuća je opremljena i za buduće instaliranje solarnih fotonaponskih ćelija i za montažu vetrogeneratora.

Tekst u saradnji sa sajtom Inhabitat.com. Slike preuzete sa sajta mfarchitect.com.