10/01/2014

Montažna kuća od slame u Velikoj Britaniji

Mnogo puta smo se zapitali koji je metod gradnje najbolji i energetski najefikasniji. Sve veću popularnost dobijaju prirodni materijali, o čemu smo već i ranije pisali. Najbolji primer ovog trenda dolazi iz Velike Britanije.

Montažna kuća od slame
slika [© ekokuce.com]
Britanska kompanija ModCell je odlučila da upotpuni svoj proizvodni program ponudom montažnih kuća čiji se zidovi pune balama slame kao vidom izolacije. 

Zidovi su panelni, punjeni balama slame. Paneli se zatvaraju ili drvenom oblogom ili krečnim malterom, što daje mogućnost strujanja vazduha kroz konstrukciju. Prilikom izgradnje ovih kuća, ne postoji otpad. Sav višak drvene građe se koristi kao biomasa za zagrevanje pogona kompanije.

Zidni panel punjen slamom
slika [© ekokuce.com]
Jedna od garancija kvaliteta i energetske efikasnosti ovako izgrađenih objekata je i Passivhaus sertifikat, koje dobijaju ovako izgrađene kuće.

Kao najveći problem ovakve gradnje mnogi navode otpornost na vetrove i požar. Firma ModCell je testirala kuće i dokazali su da je kuća je izdržala test na jake vetrove poput uragana, u kom je izdržala nalete ekvivaletnog vetra od 55m/s i pri tom se pomerila za manje od pola centimetra. Paneli ove kuće su takođe prošli kroz test na požar. Da bi prošli test morali su da izdrže minimum pola sata izloženi temperaturama od preko 1.000 C, posle dva sata paneli su i dalje stajali.

slika [© ekokuce.com]
slika [© ekokuce.com]
slika [© ekokuce.com]
slika [© ekokuce.com]


Pogledajte i ostale tekstove o kućama građenim od prirodnih materijala:
Tekst u saradnji sa sajtom ekokuce.com. Slike preuzete sa sajta ekokuce.com.