01/11/2013

Hyperloop bliži ostvarenju

Kraj radne nedelje obeležavamo jednom jako interesantnom pričom. Tvorac kompanije Tesla Motors, Elon Musk, je u toku leta izašao pred javnost sa još jednom vizionarskom idejom - superbrzi voz. Ostvarivaće brzine do 1.200 km/h i kretaće se kroz cev na vazdušnom jastuku, pri tom koristeći solarnu energiju.

Skica Hyperloop voza
slika [© jumpstartfund.com]

Pisali smo tokom ovog leta o Hajperlup (eng. Hyperloop) vozu ovde. Ideja dobija zalet, pošto su inženjeri pokrenuli kompaniju Hajperlup Transportejšn Tehnolodžis (eng. Hyperloop Transportation Technologies Inc.). Planira se proizvodnja prvog prototipa već u toku naredne godine.

Procenjuje se da će biti potreban tim stručnjaka od 30 do 50 ljudi, koji će uz pomoć Džamp Start Fonda (eng. JumStartFund) pokrenuti ovu ideju i napraviti prvi prototip.

Voz će se kretati kroz vazdušni tunel, lebdeći na magnetnim jastucima. Ovakvom konstrukcijom celog sistema, koeficijent trenja se smanjuje na minimum. Predlog je da se prvi Hajperlup postavi između Los Anđelesa i San Franciska. 

Mali lični komentar administratora ove strane je da bi bilo dobro da naši vozovi postignu barem dvadeseti deo te brzine u proseku, pošto je njihova maksimalna brzina (120 km/h) naš daleki san.

Tekst u saradnji sa sajtom Inhabitat.com. Slika preuzeta sa sajta jumstartfund.com