04/11/2013

Volvo razija bežično punjenje električnih automobila

Kompanija Volvo se udružila u projekat koji istražuje mogućnosti induktivnog punjenja električnih automobila. Rezultat ovog istraživanja je vrlo obećavajući - bežično punjenje električnih automobila ima dobru budućnost.
Induktivno punjenje električnih automobila
[
slika © volvocars.com]

"Iduktivno punjenje ima veliki potencijal. Bežična tehnologija nudi komfor i efikasan je način jednostavnog prenošenja energije. Studija pokazuje da je ovaj vid prenosa energije siguran.", istakao je Lennart Stegland, zamenik predsednika ogranka Volvo grupacije koji se bavi električnim automobilima, i dodao: "Još uvek nije usvojen standard za induktivno punjenje. Istraživanje će se nastaviti i vršiće se procena uvođenja ovakve tehnologije u hibridne i električne automobile."
Rad budućih indukcionih
punionica automobila
[
slika © volvocars.com]
Bežično punjenje koristi elektromagnetnu indukciju - elektromagnetno polje se koristi kako bi se prenela energija iz jednog predmeta u drugi. Prvi indukcioni namotaj stvara naizmenično elektromagnetno polje na punjaču. Drugi indukcioni navoj se nalazi na uređaju koji se puni (u ovom slučaju, automobil). Kada se drugi indukcioni namotaj nalazi u naizmeničnom magnenom polju (koje stvara namotaj punjača), počinje da se stvara električna energija u njemu. Ova energija se koristi za punjenje baterija električnog automobila.

"Uvođenjem ovakvog načina punjenja, biće potrebno samo da se doveze automobil preko punjača i proces punjenja počinje odmah. Smatramo da će ovo dovesti do još veće popularnosti električnih automobila", rekao je Lennart Stegland.
Princip rada indukcionog punjača
[
slika © volvocars.com]
Ozbiljnost ovih namera potvrđuju i prvi testovi sprovedeni u Belgiji - Volvo C30 na električni pogon, snage 89 kW (120 KS) je korišćen u ovom testu.

"Test je pokazao da je za kompletno punjenje baterija bez kablova, bilo potrebno oko 2,5 h", naglasio je Lennart Stegland.


Volvo ulaže puno napora u povećanje udela električnih automobila u svojoj proizvodnoj gami. Veliku popularnost je postigao model Volvo V60, plag in hibrid (engl. plug-in hybrid), koji je ušao u serijsku proizvodnju 2012. 

Tekst u saradnji sa sajtom volvocars.com. Slike preuzete sa sajta volvocars.com.