08/10/2013

Regeneracija industrijskog zemljišta u eko selo

Već smo pisali o dobrom primeru iz Nemačke, kako se od starog industrijskog objekta može stići do zanimljivog muzeja. Danas predstavljamo najveći projekat regeneracije industrijskog zemljišta. Projekat Arkadien Winnenden predstavlja veliki korak u obnovi bišeg industrijskog zemljišta i pretvaranja takvog zemljišta u stambeno naselje. 

Eko selo je bogato vodenim površinama i zelenilom
slika [© worldarchitecturenews.com]
Ideja iza ovakvog jednog projekta je da se porodicama pruži mogućnost kupovine pristupačnog stabmenog prostora sa jedne strane, a sa druge strane, da se staro iskorišćeno industrijsko zemljište regeneriše i ponovo koristi. Kako bi se sve ovo postiglo, zemljište je prošlo kroz različite tretmane, hemijske i fizičke, da bi se postigao odgovarajući kvalitet.

Puno vodenih površina i obradivog zemljišta
slika [© worldarchitecturenews.com]
Kako bi se izbeglo zagađivanje posle naseljavanja stanovnika, izgrađene su podzemne garaže, a pristup automobilima je vrlo ograničen. Postoji  čak i mogućnost sopstvenog uzgajanja hrane u pripadajućim baštama.

Kišnica se sakuplja i koristi za zalivanje i kućnu upotrebu
slika [© worldarchitecturenews.com]
Celo selo ima solarne panele na krovovima, kako bi se ukupna energetska efikasnost podigla na još veći nivo.

Tekst u saradnji sa sajtovima ekokuce.com i worldarchitecturenews.com. Slike preuzete sa sajta worldarchitecturenews.com.