09/10/2013

Maturski rad - novi život Fiće

Zastava je zvanično prestala da proizvodi automobile 2008. godine. Iako se još uvek vozi po našim drumovima, postalo je svima jasno da ta marka automobila prelazi polako u istoriju. Iz istorije nam dolazi naredni Zastavin automobil, auto koji je motorizovao nekadašnju Jugoslaviju - Zastava 750, tj. "Fića". Sasvim u novom izdanju i sa novim pogonom.
Maturski rad mladog Renata Mršića - električni Fića
slika [© mojauto.rs]
Renato Mršić, učenik Elektroindustrijske škole u Rijeci napravio je nesvakidašnji uspeh. Za svoj maturski rad, prepravio je staru Zastavu 750 i ugradio je električno pogon u nju. 
Električni motor "Rade Končar" daje novu snagu Fići
slika [© mojauto.rs]
Ukupno je uložio oko 2.000 radnih sati u svoj projekat. Njegove roditelje je prepravka, ovog 37 godina starog Fiće, koštala oko 15.000 kuna (oko 2.000 eura). Dobijeni rezultati, sa ovako prepravljenim automobilom, nisu spektakularni. Autonomija je, pri brzini od 50 km/h, oko 20 km. Punjenje baterija traje do 24h. 
Baterije električnog Fiće
slika [© mojauto.rs]
Ovi rezultati postaju nevažni kada se uzme u obzir da je to rad jednog mladog čoveka, sa ograničenim sredstvima i u svojoj privatnoj radionici. Mnogi proizvođači automobila još uvek imaju problem sa povećanjem autonomije svojih električnih automobila, a o ceni novih elektro vozila da i ne govorimo. U svetlu svih ovih činjenica, čestitamo mladom stručnjaku i želimo mu velike uspehe u predstojećim godinama stručnog usavršavanja i rada.

Ne treba spominjati, da je mladi maturant dobio peticu za maturski rad. Dobio je i dve zlatne medalje sa izložbi.

Tekst u saradnji sa sajtom mojauto.rs. Slike preuzete sa sajta mojauto.rs.