30/09/2013

Stambena jedinica namenjena studentima

Kompanija iz Švedske, Tengbom, predstavila je prototip svoje vizije studentskog smeštaja. Koristeći nove tehnologije spajanja drvenih materijala, Tengbom je napravio ovu kuću u kojoj bi mogao da se smesti jedan student i imao bi sve što mu je potrebno tokom trajanja studija.

Kuća za studenta
slika [© Bertil Hertzberg]
Predstavljena kuća namenjena studentima, ima 10 kvadratnih metara u kojima je smešteno sve što je neophodno za studentski život. Kuća sadrži malu kuhinju, radni deo, deo sa velikim krevetom i, naravno, kupatilo sa wc-om.

Kuća za studenta - nacrt
slika [© dezeen.com]
Ozbiljnost ovog projekta se ogleda u već naručenom broju od 22 kuće u koje će se studenti useliti 2014. godine. Tengbom kompanija je predstavila kako se može prostor u potpunosti iskoristiti. Detalji enterijera su prikazani na narednoj slici. 

Detalji enterijera studentske kuće
slike [© Bertil Hertzberg]
Pokret "Tiny House" (eng. prev. Male Kuće) polako uzima zamah u zapadnim zemljama. Već smo pisali o maloj prenosnoj kući kojoj ne treba energija i maloj prenosnoj kući koja je samoodrživa. Ideja je da se izbacivanjem nepotrebnog prostora, dobije samo krisna stambena površina. Postavlja se pitanje - zašto bi ovo neko radio? Odgovor je krajnje jednostavan. Prema svedočenjima vlasnika ovakvih kuća, mesečna rata za ovakav objekat je vrlo niska, i nekoliko puta niža od standardnih kuća. U vremenu kada se lako ostaje bez posla, ovakvo rešenje se nameće kao logično, pošto je teško bez krova nad glavom. 

Ukoliko vas zanima više o pokretu "Tiny House", možete pogledati više ideja ovde.

Slike © Bertil Hertzberg. Tekst u saradnji sa sajtom dezeen.com.