24/06/2013

Prenosna kuća kojoj ne treba energija

Arhitektonski studio, S-arhetype, je postavio novi standard održivog dizajna ekoloških kuća svojim modelom Chamfer kuće. Ova kuća je projektovana tako da bude simbol ekološkog dizajna, održivog razvoja i minimalističkog pristupa projektovanju stambenog prostora. Velika prednost ove kuće je što je ona prenosna, može se brzo namestiti na novoj lokaciji, prefabrikovana je i napravljena od recikliranih materijala. 
Spoljašnji izgled kuće
[slika © s-archetype.com]
Predviđeno je energetski efikasnost grejanje i klimatizacija, maksimalno iskorišćenje dnevnog svetla, solarni kolektori i pasivni sistem ventialcije. Svi ovi sistemi daju kući mogućnost da bude energetski nezavisna i da može da se koristi i bez priključka na električnu mrežu.
Dnevni boravak
[slika © s-archetype.com]
Kuća je modularna, može se spakovati po delovima, a kada se skroz otvori, može da dostigne veličinu od 27 m2. Stakleni zidovi daju mogućnost da eneterijer bude svetao, dok prozori imaju posebne premaze, koji sprečavaju pregrevanje kuće leti a istovremeno, zimi propuštaju sunčevu toplotu i time pasivno greju kuću. 
Spavaći deo
[slika © s-archetype.com]
Najveća prednost ove kuće je, svakako, njena pristupačnost. Zajedničko za sve kuće koje koriste moderne tehnologije i imaju pasivan karakter je da su skupe, dok bi Chamfer kuća trebalo da razbije ovaj stereotip.

Tekst u saradni sa sajtom s-archetype.com.