24/06/2013

Šta koči izgradnju vetroparkova u Srbiji?

Internet portal b92.net navodi da bi u Srbiji trebalo da počne izgradnja vetroparkova krajem ove godine. Prema navodima Srpskog udruženja za energiju vetra (SEWEA), cilj je da se u narednih nekoliko godina 10% ukupne potrošnje električne energije u Srbiji, dobija iz energije vetra.

Vetrogenerator
slika [sxc.hu]
Ana Brnabić, predstavnica SEWEA, je rekla: "Blizu smo početka izgradnje prvog vetroparka u Srbiji i ukoliko se saradnja sa Ministarstvom energetike nastavi kao poslednjih meseci, prve barže sa turbinama će uskoro Dunavom stići u luku Pančevo". Po njenim rečima, ukupno ulaganje u projekte vetroenergije bi iznosilo više od milijardu eura. 

U udruženju SEWEA se još uvek nadaju da će izgradnja prvih vetroparkova početi u četvrtom kvartalu ove godine. Najveća prepreka se ogleda u tome da li će banke biti zadovoljne Ugovorom o otkupu električne energije, koji se čeka na usvajanje u Ministarstvu. Takođe, očekuju se izmene Zakona o energetici i podzakonskih odredbi kojie se tiču priključenja elektrana. 

Prednost ovih projekata je što će biti angažovana lokalna radna snaga i naše firme, tako da će deo novca od izgradnje ostati u Srbiji. 

Tekst u saradnji sa sajtom b92.net.