02/10/2013

IKEA počinje prodaju solarnih panela u Britaniji

Švedska kompanija IKEA je objavila da će početi prodaju solarnih panela u Velikoj Britaniji, namenjenih ugradnji na privatnim kućama. Panele, inače, porizvodi kineska kompanija Hanergy, a prodaja je počela u IKEA prodavnici u Southamptonu.

IKEA prodavnica u Shouthamptonuslika [© Wikimedia Commons]
Komplet solarnih panela ima snagu 3,36 kW, košta oko  9.200 dolara. Solarni komplet sadrži sve što je potrebno za instalaciju u kući. Pošto je cena solarnih panela napokon postala pristupačna, IKEA još više približava ovu tehnologiju kupcima preko svojih prodajnih objekata. Procena IKEA stručnjaka za obnovljive izvore energije je da će se sistem sam otplatiti za 7 godina.

Savete oko postavljanja i sve neophodne detalje, takođe, IKEA je uračunala u prodajnu cenu panela. Ovako se stvara prostor i za dodatnu edukaciju budućih korisnika, čime će se povećati i trajnost ugrađenih solarnih sistema. 

Odluka da se počne sa prodajom solarnih panela u Velikih Britaniji, nije slučajna. Britanija je dobro tržište za solarnu energiju. Vlada Britanije će kupiti višak proizvedene električne energije kroz elektroenergetsku infrastrukturu. Plan kompanije IKEA je da se proširi prodaja solarnih panela i na druga tržišta, što će se raditi strateški.

Tekst u saradnji sa sajtom inhabitat.com.