02/09/2013

Nedelja grejanja - kako izabrati pravo grejanje za vaš dom

Prvi septembar, od vesti iz oblasti energetike, obeležilo je poskupljenje prirodnog gasa za domaćinstva. Nova cena će biti 46,3 din po kubnom metru ovog energenta, tj. veća je od stare cene za 4,4%. Mesec septembar nosi sa sobom već tradicionalne troškove, od opreme za školarce, preko nabavke zimnice, do pripreme domaćinstava za grejnu sezonu.

slika [sxc.hu]
Izbor pravog tipa ogreva može značiti velike uštede za svako domaćinstvo. Stariji čitaoci se sećaju da je u nekadašnjoj Jugoslaviji bilo jako aktuelno grejanje "naftarkama", pošto je cena lož ulja u to vreme bila simbolična. Vremenom je cena rasla, pa su "naftarke" ustupile mesto nekim jeftinijim načinima grejanja. Pozabavićemo se ove nedelje izborom ogreva, tipovima i cenama, kao i karakteristikama objekata koji u velikoj meri uslovljavaju izbor grejanja.

Pitanje izbora ogreva je vrlo opšteg karaktera i isključivo zavisi od sredstava, karakteristike objekta koji se greje, kao i dnevnih potreba ukućana za toplotnom energijom. 

Čvrst ogrev je najčešće korišćen u Srbiji. Većina će reći da je najjeftinije grejanje na drva. Ovde mnogi previde skrivene troškove. Najveći je, svakako, nabavka šporeta na drva. Ukoliko već imate sve pripremljeno, odn. ne trebate kupovati nov šporet na drva, najveći trošak posle grejne sezone je krečenje prostorija, zbog pojave čađi i zaprljanja zidova. Takođe, svaki šporet na drva traži periodično održavanje, zamenu šamotnih cigli, uređivanje ognjišta itd. Ovo se isto treba dodati u cenu grejanja, pošto je malo onih koji mogu da se pohvale da im kuće, posle završetka zime, nisu "zrele" za krečenje. Drvo je, inače, vid obnovljivog izvora energije, pa mu je to velika prednost, u odnosu na, recimo, prirodni gas.
Druga alternativa je ugalj. Najjeftiniji je domaći ugalj iz Kolubare. Od ove grejne sezone Kolubara je uvela ograničenja u količinama uglja za domaćinstva, zbog zloupotreba koje su primećene ranijih godina. Problem i skriveni trošak kod ove vrste ogreva je, kao i u slučaju drva, potreba za krečenjem posle grejne sezone.
Zajeničko za obe vrste ogreva je da zahtevaju i skladišni prostor, koji mora biti suv, pripreme koje obuhvataju sečenje drva, usitnjavanje, slaganje, odn. kod uglja skladištenje.

Vojvodina, Beograd, kao i pojedini delovi centralne Srbije, imaju mogućnost grejanja na prirodni gas. Iako je uvreženo mišljenje da je to naskuplji vid grejanja, istina se nalazi negde na polovini. Detaljnije o prirodnom gasu ćemo pričati u tekstu koji će se ticati ovog vrsta ogreva.

Električna energija se u Srbiji vrlo često koristi za grejanje. Postoje dobri načini grejanja električnom energijom, ali ćemo o tome pisati detaljnije u tekstu koji će se ticati ovog načina grejanja.

Kombinovanje grejanja može ostvariti uštede. Drva uz električnu energiju ili gas uz električnu energiju. Više će biti obrađeno u tom odeljku.

Ostatak tekstova iz "Nedelje grejanja":