16/05/2015

Solarne sklopive lampe

Mnogi danas prihvataju električnu energiju kao nešto što je sasvim normalno, kao sastavni deo našh života. Sa druge strane, 1,6 milijardi ljudi na planeti nema električnu energiju u svojim domovima, već koriste kerozinske lampe, sveće ili druge izvore svetlosti. Danas pričamo o jednom od rešenja tog problema - malim solarnim sklopivim lampama.
Solarne sklopive lampe
[slika © kickstarter.com/solightdesign]
Nova "SolarPuff" solarna sklopiva lampa se nalazi na KickStarter sajtu i namerno podseća na origami figure. Tvorci ove solarne lampe su imali želju da stvore jednostavne, sklopive/rasklopive solarne lampe, pa su inspiraciju našli u origami figurama. Pogledajte kako se ova lampa lako rasklapa i sklapa u tri koraka:
Solarne lampe se otvaraju u tri koraka
[slika © kickstarter.com/solightdesign]
"SolarPuff" solarna lapma je napravljena od lakog, izdržljivog materijala. Može da pluta na vodi ili da se koristi u suvim sredinama. Lapma se puni u toku dana na suncu i tokom večeri osvetljava prostor u kom se nalazi. Za 8-12 sati osvetljavanja je potrebno da lampa bude oko 8 sati na sunčevoj svetlosti. Unutar lampe se nalazi 10 LE dioda, fotonaponska ćelija i litijum-jonska polimerna baterija. 
"SolarPuff" lampe se mogu koristiti i napolju i unutra
[slika © kickstarter.com/solightdesign]
Ideja tvoraca ove jednostavne solarne lampe je da ljudima koji nemaju pristup električnoj mreži ili onima koji vole avanturu u prirodi, obezbedi svetlost i u toku večernjih i noćnih sati na održiv način.

Tekst i slike u saradnji sa sajtovima Inhabitat.com i Kickstarter.com.