12/05/2015

Prirodni bazeni

Postala je navika da smo okruženi hemijskim preparatima u današnje vreme. Prihvatamo ih kao nešto neminovno, zaboravljajući da postoje i prirodne alternative. Ukoliko planirate da gradite bazen u vašem dvorištu, evo jednostavnog prirodnog rešenja, koje će omogućiti upotrebu bazena bez potrebe za hemijskim sredstavima.
Prirodni bazen
[slika © WikimediaCommons/Enricoslasheric]
Prirodni bazeni su alternativa standardnim bazenima, koji se čiste upotrebom hemijskih sredstava i filtriraju se veštačkim filterima. Voda u prirodnim bazenima koristi prirodne procese, biljke i ostrige, kako bi se na prirodan način filtrirala. Najčešće se koriste vodene biljke, koje konzumiraju bakterije i druge "zagađivače" vode u bazenu i na taj način je drže čistom. 
Presek slojeva prirodnog bazena
[slika © WikimediaCommons/Enricoslasheric]
Ne postoji univerzalan tip prirodnog bazena, već se svaki projektuje prema potrebama i željama, naravno i prema nameni. Tako se određuje broj i vrsta biljaka, veličina prirodnih filtera, jačina pumpe koja će cirkulisati vodu kroz prirodni sistem filtracije itd. Dobra je ideja saditi vodeno bilje u više slojeva. Recimo, lokvanje na površini, dok podvodne biljke (Ceratophyllum Demersum ili lisičiji rep engl. foxtail) daju biodiverzitet bazenu. 
Prirodni bazen
[slika © WikimediaCommons/Clear Water Revival]
Tekst u saradnji sa sajtom biogreenliving.blogspot.com. Slike preuzete sa WikimediaCommons.