21/05/2015

Efikasni vetrogeneratori nove generacije

Vetrogeneratori koriste energiju vetra kako bi proizveli električnu energiju. Prednosti su višestruke, ali ipak postoje ograničenja u pogledu mesta postavljanja, opasnost od povrede ptica itd. Rešenje o kome danas pišemo će možda uvesti energiju vetra u svačiji dom.
Nova generacija vetrogeneratora
[slika © sheerwind.com]
Američka kompanija "Sheer Wind" je predstavila svoj projekat "INVELOX" - vetrogenerator koji će proizvoditi i do 600% više energije nego konvencionalni vetrogeneratori. Zanimljivo je da su i istraživanja i testiranja pokazala da su tvrdnje kompanije ispravne. Pretpostavlja se da će cena iznositi oko $750/kW.

Izgled novog vetrogeneratora
[slika © sheerwind.com]
Princip rada ovog sistema je prilično jednostavan. Na vrhu se nalaze "kolektori" vazduha, koji su otvoreni 360 stepeni i mogu primiti vazduh sa svih strana. Vetar uduvava vazduh u usisnike, koji prolazi kroz levkasti deo, gde mu se smanjuje širina protoka. Na kraju se nalaze tri redno postavljena vetrogeneratora, gde svaki proizvodi električnu energiju. 

Primera radi, vetar duva brzinom od 16 km/h. Tom brzinom vazduh ulazi u usisnik i usmerava se, kroz levak gde mu se smanjuje širina protoka. Na dnu se nalaze vetrogeneratori na koje vazduh nailazi brzinom od 64 km/h (usled smanjenje širine protoka kroz levak, brzina se povećala). Tri redno postavljena vetrogeneratora počinju da proizvode električnu energiju. Vazduh iz vetrogeneratora izlazi na izduvnoj strani pri brzini od 24 km/h.

Pogledajte ovaj video, radi pojašnjenja principa rada:


Prema tvrdnjama proizvođača, ovaj vetrogenerator će moći da proizvodi električnu energiju i pri brzinama vetra od 1,6 km/h, što je veliki uspeh. 

Tekst u saradnji sa sajtom Inhabitat.com. Slike preuzete sa sajta sheerwind.com.