04/02/2015

Volvo solarni prenosni punjač

Solarna energije, kao deo obnovljivih izvora energije, dobija sve veću i interesantniju primenu u domaćinstvima. Ovakav trend se nastavio i u auto-industriji. Pogledajte ovaj prenosni solarni sistem za napajanje električnih automobila.
Solarni Volvo punjač
[slika © dezeen.com]
Solarni prenosni punjač je delo studija "Synthesis Design + Architecture" iz Los Anđelesa. Sistem je zamišljen i konstruisan tako da se može prenositi u prtljažniku automobila kada završite sa punjenjem. 
Solarni Volvo punjač
[slika © dezeen.com]
Solarni paneli su fleksibilni i postavljeni su na mreži koja se može pokretati i sklapati. Sve je povezano u jedan sistem, pogledajte na slici dole.

Solarni fleksibilni paneli
Ukupno je postavljeno 252 fleksibilna solarna panela preko cele površine. Raspoređeni su tako da su tokom celog dana, barem delom, okrenuti ka suncu. Oni paneli koji uđu u senku se automatski gase, kako bi obezbedili optimalno punjenje. 

Žice, koje prolaze kroz mrežu, prenose električnu energiju do prenosne baterije, koja puni potom automobil električnom energijom. 

Konstrukciju čine cevi od aluminijuma, sastavljena je iz 24 sekcije koje, kada se rastave, mogu da se prenesu autom do novog odredišta. Za montiranje cele konstrukcije je potrebno oko sat vremena. Posle toga preostaje samo da solarni paneli počnu da rade svoj posao i pune bateriju automobila.


Solarna energije postaje sve dostupnija širem broju korisnika, napredovanjem tehnologije i nižom cenom. Ovakvim rešenjima, obnovljivi izvori energije dobijaju i prenosi karakter, pa energija može biti dostupna u bilo kom trenutku i na bilo kom mestu. 

Tekst i slike u saradnji sa sajtom dezeen.com.