29/01/2015

Solarni punjač mobilnog telefona "Juice"

Koliko vam se puta dogodilo da krenete negde sa polupraznom baterijom i da vam baterija otkaže baš u momentu kada je najpotrebnija? Mnogi današnje pametne telefone nazivaju i "fiksnim" telefonima, pošto veći deo vremena provode na punjaču. Hoće li ovo biti rešenje tog problema?
"Juice" solarni punjač mobilnog telefona
[slika © psfk.com]

Činjenično stanje je da je upotreba mobilnih telefona u porastu. Povećanjem upotrebe mobilnih telefona, rastu i troškovi punjenja baterija. Kako smo već rekli u uvodnom delu, pojedini pametni telefoni zbog velikih ekrana i česte upotrebe, veći deo "radnog vremena" provedu na punjaču. Uređaj "Juice" (engl. juice - električna energija, struja) se nalazi na start up portalu Indiegogo i daje jedno od rešenja problema kratkog trajanja baterija.
"Juice" solarni punjač mobilnog telefona
[slika © psfk.com]
Gornji deo uređaja je prekriven fotonaponskim ćelijama skoro dvostruko jačim od bilo kojih mobilnih punjača sa tržišta. Kada svetlost pada na fotonaponske ćelije, one počinju da proizvode električnu energiju koja se skladišti u nano baterijama u samom uređaju. Baterija je povezana sa mobilnim telefonom i na taj način stalno snabdeva mobilni telefon energijom.
Solarni punjač u beloj boji
[slika © psfk.com]
"Juice" je tako dizajniran da se u njega može smestiti mobilni telefon (podseća dizajnom na već uveliko korišćene "bampere" tj. maske za pametne telefone sa ekranima osetljivim na dodir). Na vama je samo da izdvojite $79, kupite "Juice", okrenete telefon i ostavite da se puni.

Tekst i slike u saradnji sa sajtom psfk.com.