22/01/2015

Solarni porodični automobil

Da li automobili na fosilna goriva polako postaju prošlost i ustupaju mesto automobilima na alternativne pogone? Primer prvog porodičnog solarnog automobila govori u korist alternativnih pogona.
Prvi porodični solarni automobil
[slika © dezeen.com]

Iako je ovaj automobil još uvek daleko od serijske proizvodnje, projekat ovakvog tipa i te kako zadire u budućnost i nudi alternativno rešenje sve većem nedostatku fosilnih goriva. 
Prvi porodični solarni automobil
[slika © dezeen.com]
Najveći problem, po rečima Martijn Lammers, jednog od članova tima koji stoji iza ovog projekta, je cena. Po njegovoj proceni, ovakvi automobili neće biti stvarnost na ulicama još 30 godina. Automobil je opremljen modernim sistemima. Svim funkcijama u automobilu se komanduje preko ekrana osetljivog na dodir. Automobil je napravljen na luminijumskoj konstrukciji i od karbonskih vlakana, kako bi se smanjila njegova težina. 
Solarni paneli na krovu
[slika © dezeen.com]
Solarni paneli se nalaze na krovu i obezbeđuju oko polovinu potrebne energije za rad automobila. Ostatak energije, neophodne za putovanje, automobil dobija na punjačima za električne automobile. Automobil je simbolično nazvan Stela i može da pređe i do 600 km uz pomoć baterija i solarnih panela na krovu.
Putovanje solarnim autom
[slika © dezeen.com]
Kako smo već i naglasili u početku ovog teksta, u pitanju je prototip. Ovaj prototip je vožen tokom Solarnog Izazova u Australiji (engl.  World Solar Challenge). Postignuti rezultati su impresivni, mesta za doradu sigurno ima. Jedno je jasno - automobili na alternativni pogon će sigurno postati dominantni na tržištu i preuzeti mesto automobilima koji koriste fosilna goriva.

Tekst i slike u saradnji sa sajtom dezeen.com.