06/06/2014

Sakupljač kišnice iz Mađarske

Iako živimo u XXI veku, mnogo ljudi na planeti još uvek nema vodu. Problem je višestruk - od nedostatka sredstava potrebnih da se dovede voda do domova u ruralnim sredinama do nedostatka slatke vode u pojedinim delovima sveta. Firma "Ivanka" iz Mađarske je predstavila svoje rešenje ovog problema.

"Ivanka" sakupljač kišnice
slika [© psfk.com]

Projekat je nazvan "Rainhouse" (rejnhaus - prev. sa engl. kuća kiše). Objekat je napravljen od bio-betona, koji je firma "Ivanka" razvila u svojim proizvodnim pogonima. U pitanju je materijal koji je PH neutralan i kompatibilan je sa vodom. Sistem koji se koristi u "Ivanka" filtraciji je skroz prirodan, nema potrebe za dodatnom hemijom. Baziran je na prirodnoj filtraciji i destilaciji uz pomoć sunca.

Ilustracija
slika [sxc.hu]
Testiranje ovog objekta je obavljeno u Balaton nacionalnom parku u Mađarskoj. Tokom šest meseci, "Ivanka" kuća je sakupljala kišnicu i proizvodila vodu za piće. Iz kompanije se nadaju da će ovim proizvodom pomoći krajevima gde nema tekuće vode. Istovremeno, uticaj "Ivanka" filtracionog sistema na okolinu će biti minimalan - zbog upotrebe prirodnih materijala.

Tekst u saradnji sa sajtom psfk.com. Slike preuzete sa sajtova psfk.com i sxc.hu.