05/06/2014

Prenosna peć koja proizvodi električnu energiju

Pojedini delovi sveta još uvek koriste stare načine za pripremu hrane, uz pomoć šporeta na drva. Istovremeno, nemaju pristup električnoj energiji. "BioLite" je spojio to u jednu celinu - peć koja sagorevanjem biomase, proizvodi električnu energiju.
"BioLite" peć
slika [© BioLite via kickstarter.com]
"BioLite" je proizvod koji se lako prenosi, koristi bilo koju vrstu biomase za rad i pri tom proizvodi električnu energiju. Ukoliko ste na kampovanju, ovim uređajem možete puniti mobilne telefone, tablet računare i druge manje potrošače. Sistem rada je jednostavan - toplotu, koja nastaje sagorevanjem, termoelektrični generator koristi za proizvodnju električne energije. Deo te energije se troši za rad ventilatora, koji povećanjem količine vazduha u ložištu, poboljšava sagorevanje. Ostatak električne energije ide ka USB izlazu, preko kog se mogu puniti uređaji.

Princip rada "BioLite" peći
slika [© BioLite via kickstarter.com]
Na slici je prikazan princip rada. Toplota ide do termoelektričnog generatora (žuti deo na slici), koji proizvodi električnu energiju, koja pokreće mali ventilator. Strujanje vazduha na slici je prikazano plavom bojom. Ovaj uređaj isporučuje snagu od 5W, preko standardnog USB izlaza na 5V. Postoji opcija i da se "BioLite" opremi baterijom, koja će skladištiti energiju dok se u njemu loži vatra. Tako da punjenje uređaja ne zavisi direktno od toga da li se u njemu loži ili ne.

"BioLite" na kampovanju
slika [© BioLite via kickstarter.com]
Uz male LED sijalice, ovaj uređaj se može koristiti i na kampovanju, kao izvor svetlosti u toku noći. Takođe, kako je na početku teksta rečeno, može naći primenu i u ruralnim sredinama gde električna energija još uvek nije stigla do svih domova.

Tekst i slike u saradnji sa sajtom kickstarter.com.