10/06/2014

Samočisteće keramičke pločice

Prilikom čišćenja kupatila ili bilo koje druge prostorije gde su postavljene keramičke pločice, koriste se hemijska sredstva. Ispiranjem, ta sredstva završavaju preko otpadnih voda u rečnim tokovima ili u zemljištu. "Active" keramičke pločice, proizvod italijanske firme "GranitiFiandre", će to promeniti.

"Active" keramičke pločice
slika [© psfk.com]
Ideju je razvio dr Romana Minozzi iz Italije. Keramičke pločice rade po principu fotokatalizacije - hemijske reakcije koja se odvija u prisustvu svetlosti. Površina pločica je premazana titanijum-dioksidom. Hemijski proces se odvija u prisustvu svetlosti (veštačke ili prirodne) i povećane vlažnosti vazduha. Hemijska reakcija koja se odvija na površini pločica razlaže organske i neorganske materije iz vazduha. Reaguje sa najvećim zagađivačima iz vazduha - azotnim oksidima, isparljivim organskim materijama (VOC) i sitnim česticama. Rezultat hemijske reakcije su bezazlene soli.

"Active" keramičke pločice u kuhinji
slika [© psfk.com]
Osim što čiste vazduh prostorije u kojoj se nalaze, "Active" keramičke pločice su i samočisteće. Naime, sloj titanijum-dioksida razbija molekule masnoće, reaguje sa nečistoćom i neprijatnim mirisima, a ima i antibakterijsko svojstvo. Ove pločice nalaze primenu u objektima gde je neophodan visok stepen higijene.

Pogledajte interesantnu prezentaciju svih mogućnosti ovih pločica na ovom linku.

Tekst i slike u saradnji sa sajtom psfk.com.