28/06/2014

Napredak u automobilskoj tehnologiji

Izašle su nove fotografije Toyotinog koncepta - automobila na gorive ćelije, koji bi trebao da izađe do 2015. godine. Sa druge strane, postignut je novi rekord u potrošnji goriva - Mercedes E 300 BlueTEC HYBRID je prešao skoro 2.000 km sa jednim rezervoarom goriva.

Toyota koncept koristi gorive ćelije
slika [© toyota-global.com]

Toyotin koncept na gorive ćelije

Iako se o ukusima i dizajnu ne treba raspravljati, novi Toyotin automobil predstavlja svakako moderan pristup i oslikava nove trendove te kompanije. Mnogo važniji detalj je tehnologija koja se nalazi ispod haube - radi se o automobilu kojeg će pokretati vodonik i koristiće gorive ćelije.


Toyota koncept koristi gorive ćelije
slika [© toyota-global.com]
Automobil ima rezervoar, koji dozvoljava autonomiju od 480 km, a za dopunu vodonikom potrebno je svega tri minuta. Automobil neće emitovati štetne gasove, pošto je produkt "sagorevanja" vodena para. Planira se početak prodaje u Japanu tokom proleća 2015. godine, a u Evropi se očekuje početak prodaje u leto iste godine. Početna cena će iznositi oko 50.000 eura.



Britanski novinar Andrew Frankel prešao je sa jednim rezervoarom goriva razdaljinu od skoro 2.000 km (tačnije 1.968 km), vozeći Mercedes E 300 BlueTEC HYBRID. Započeo je svoje putovanje u Africi, da bi ga završio u Britaniji. Rezultat postignut tokom ovog testa, svakako, impresionira.

Mercedes sa niskom potrošnjom
slika [© westernmorningnews.co.uk]
Tokom testa, prosečna potrošnja iznosila je 3,1 l/100 km. Test, svakako, nije izvođen u idealnim uslovima. Tokom testa, novinar je vozio po gradu, po visokim temperaturama, kiši i saobraćajnim špicevima u gradovima. Ovako izveden test daje mnogo realniju sliku potrošnje, pošto je trenutna situacija sa deklarisanim potrošnjama od strane proizvođača, prlilčno šarena. Sve više se čuju i optužbe na račun fabrikovanja tih rezultata, pa se iz tih razloga očekuje do 2020. godine izmena standarda po kome se fabrički računa potrošnja.

Inače, Mercedes koji je korišćen u testu, opremljen je vanserijskim rezervoarom za gorivo, zapremine 80 l. Automobil pogon dobija od hibridnog sistema koji se sastoji od dizel motora sa 204 ks (150 kW) i 500 Nm i elektromotora koji proizvodi 27 ks (20 kW).

Svakako dobre vesti, posebno u trenutku kada cene nafte dostižu istorijske maksimume.

Tekst u saradnji sa sajtom b92.net. Slike preuzete sa sajtova toyota-global.com i westernmorningnews.co.uk.