26/06/2014

Kuća napravljena od recikliranih materijala

Kako se kuća može u potpunosti napraviti od recikliranih materijala, starih flopi diskova pa čak i četkica za zube, prikazano je na Fakultetu za umetnost, Univerziteta u Brajtonu, Engleska.
Kuća od recikliranih materijala
slika [© dezeen.com]
Kuća napravljena od otpada, projekat je arhitektonskog studija "BBM Architects" i studenata umetnosti. Ideja je da se prikaže kako se sve kreativno i korisno može iskoristiti nešto što više nema praktičnu primenu. Reciklažom do krova nad glavom. 

Kuća od recikliranih materijala
slika [© dezeen.com]
Iako je bilo mnogo projekata, gde su kuće ili pomoćni objekti, građeni od recikliranog ili otpadnog materijala, ovo je prvi u svetu koji je dobio i građevinsku i upotrebnu dozvolu. Noseći deo kuće je napravljen od šper ploča i drvene građe koja je ostala od obližnje srušene kuće. Zidovi su napunjeni sa preko 20.000 četkica za zube, 4.000 kutija za DVD, 2.000 flopi diskova i dve tone iseckanog teksas platna. 

Kuća od recikliranih materijala
slika [© dezeen.com]
Izolaciona svojstva iskorišćenih materijala će se meriti u narednih nekoliko godina, uz pomoć senzora koji se nalaze unutar kuće. Fasada je napravljena od starih vodootpornih tepiha, koji su isečeni u vidu ploča. 

Fasada kuće
slika [© dezeen.com]
Enterijer kuće nije završen, već se mogu videti sve instalacije, kako bi studenti imali pristup. Pogledajte detalje enterijera na sledećim fotografijama:

Detalj enterijera
slika [© dezeen.com]
Detalj enterijera
slika [© dezeen.com]
Kuća nije namenjena stanovanju, već je ideja da se prikaže kako se sve kreativno mogu koristiti materijali. Osim ove namene, kuća služi i kao laboratorija studentima, gde mogu videti kako se ugrađuju instalacije i meriti svojstva određenih materijala.

Tekst i slike u saradnji sa sajtom dezeen.com.