25/06/2014

Energetski efikasno osvetljenje u Nišu

Grupa studenata sa Prirodno-matematičkog i Ekonomskog fakulteta iz Niša je osmislila energetski efikasnu rasvetu za svoj grad. Ceo projekat je odrađen uz finansijsku pomoć kompanije "Filip Moris".

Ilustracija
slika [sxc.hu]

Rezultat rada studenata departmana za fiziku PMF-a i Ekonomskog fakulteta je postavljena "Eko rasveta" u dvorištu, na parkingu i u hodnicima PMF-a. Grupa studenata, Dragan Radivojević, Ivana Veselinović, Milan Milošević i Zoran Tomić, sa mentorom prof. dr Miodragom Radovićem i studentom doktorskih studija Sašom Rančev, je vodila ovaj projekat.

Ilustracija
slika [sxc.hu]
"Koristili smo jeftinije komponente sa slabijim karakteristikama čijom smo modifikacijom i prilagođavanjem dobili sistem koji je efikasan kao i mnogo skuplji sistemi", naglasio je Rančev na promociji projekta. 

Ceo sistem je napravljen od LED sijalica i koristi solarnu rasvetu. Korišćene su specijalne LED sijalice, čiji je vek trajanja i duži od 50.000 radnih sati. Po rečima koordinatora projekta, Saše Rančeva, maksimalna snaga sistema je približna snazi jedne pegle u domaćinstvu. Dok sistem dobro podnosi fluktuaciju napona i da je potpuno automatizovan.

Projekat je realizovan u sklopu Programa "Pokreni se za budućnost". Ovo je odličan primer kako velike kompanije pomažu lokalnoj zajednici. 

Tekst u saradnji sa sajtom b92.net. Slike preuzete sa sajta sxc.hu.