18/05/2014

Saveti za hitne mere štedenje električne energije

Srbija je trenutno u vanrednom stanju, apeluje se da se štedi energija, pa će sajt www.efikasnost.org dati svoj doprinos na ovu temu. Pročitajte male savete, promenimo neke svoje navike i dajmo svi doprinos uštedi energije.
slika [© novosti.rs]


U trenutku zaključivanja ovog teksta, elektroenergetska situacija u Srbiji je stabilna, ali u kritičnom je stanju. Prema informacijama sa sajta Ministarstva rudarstva i energetike, ugašеn jе požar na tri transformatora u okviru kruga tеrmoеlеktranе „Kolubara“ u Vеlikim Crljеnima. Rudarski basеn „Kolubara“ je sledeći u nizu akcija, kako bi sе ponovo pokrеnula proizvodnja uglja i osigurala stabilnost sistеma. Trеnutno je otеžan rad u tеrmoеlеktranama „Nikola Tеsla“, jеr jе ugalj mokar, a zbog katastrofalnе situacijе u Obrеnovcu i mnogi zasposlеni radе vеć nеkoliko smеna. U toku jе doprеma hranе i vodе za zasposlеnе u TENT-U. TE „Kolubara“ jе drugi dan van pogona, jеr jе prеplavljеna i okružеna vodom.

slika [sxc.hu]
Kako bi pomogli u ovoj situaciji svi, evo nekoliko saveta šta Vi možete uraditi i dati svoj doprinos uštedi energije:
  • Gasite svetlo u prostorijama u kojima ne boravite.
  • Ukoliko ne gledate televizor, ugasite ga.
  • Ako imate DVD plejer, mikrotalasnu sa satom ili neki drugi uređaj koji ne koristite (a na njemu postoje lampice ili displeji) isključite ga iz struje, pošto i ugašeni, ovi uređaji troše energiju.
  • Bojler uključujte u toku večernjih ili noćnih sati, pošto je tada opterećenje u mreži najmanje.
  • Ukoliko imate materijalnih mogućnosti, na sijalična mesta koja najviše koristite u kući, ugradite "štedljive sijalice", troše i do 5 puta manje energije od onih sa užarenim vlaknom.
  • Ugasite svetlo ispred kuće ili u dvorištu.
  • Ukoliko imate više zamrzivača, potrudite se, odvojite sat vremena i prepakujte sve u jedan.
  • Frižider slobodno smanjite za jedan podeljak, nema potrebe da temperatura u njemu bude kao u zamrzivaču.
  • Znamo da je hladno napolju i da se moramo dogrejati, pažljivo uključujte grejalice, koristite samo "jedan štap". Ako ostanemo bez struje, niko se neće ogrejati!

slika [sxc.hu]
Mnogima će se učiniti ove uštede malim, možda čak i beznačajnim. Istina je, nećete puno videti uštedu na Vašim računima za električnu energiju. Međutim, ukoliko uspete da umanjite potrošnju u Vašem domaćinstvu samo za nekoliko procenata, to će biti velika ušteda na globalnom nivou. Ovim putem apelujemo da se što više domaćinstava uključi u akciju. Trećina, od ukupno potrošene energije u Srbiji, potroši se u domaćinstvima (izvor informacija).

Vanredne situacije zahtevaju i vanredne mere. Svako od nas može dati svoj doprinos uštedi energije. 

Energija se štedi dok je ima, zamislite život bez nje! Dajte i Vi doprinos!

Slike preuzete sa sajta sxc.hu i sa portala novosti.rs (slika preuzeta bez prethodnog odobrenja, zbog hitnosti pisanja članka, u nadi da neće zameriti).