27/05/2014

Krov pod uglom protiv letnjeg sunca

Svaki objekat ima dva velika izazova - prvi je da se ugreje u toku hladnih dana, dok je drugi da izdrži letnje sunce i održi optimalnu temperaturu. Primenama različitih mera energetske efikasnost, ovo više ne predstavlja veliki problem. Danas ćemo pogledati kako se u toku izgradnje objekta treba misliti na letnje temperature.

Kuća u Australiji izgrađena u pustinji
slika [© dezeen.com]

"Pustinjska kuća" je izgrađena u Australijskoj pustinji i mora da odoli letnjim temperaturama koje prelaze i 45 C, dok se temperature u zimskim mesecima spuštaju i do -6 C. Arhitektonska firma Dan end Hilam (engl. Dunn & Hillam) je primenila neke metode prilikom same izgradnje objekta, kako bi optimizovala kuću za ekstremne uslove pustinje.

Kuća u Australiji izgrađena u pustinji
slika [© dezeen.com]
Kuća je, jednim delom, ukopana u zemlju, kako bi imala prirodnu izolaciju. Krov kuće je pod uglom, što omogućava prirodan tok vazduha, time stvarajući prijatnu mikroklimu u kući. Krovni prepusti sprečavaju letnje sunčeve zrake da pregrevaju sam objekat.

Krov sa solarnim sistemom
slika [© dezeen.com]
Krov kuće je prekriven fotonaponskim panelima i cevno-vakuumskim solarnim sistemom za zagrevanje potrošne tople vode. Zanimljivo je da je sprat kuće napravljen od prefabrikovanih betonskih panela punjenih izolacionim materijalom, preko kojih je postavljena vlaknasto-cementna pokrivka kao fasada. Ovakvim sistemom izolacije i načinom izgradnje krova, kuća održava optimalnu temperaturu u unutrašnjosti, bez obzira na spoljašnje uticaje.

Tekst u saradnji sa sajtom dezeen.com. Slike preuzete sa sajta dezeen.com.