28/05/2014

Ikea počinje prodaju električnih bicikala

Švedska kompanija Ikea započinje prodaju električnih bicikala koje su nazvali FOLKVÄNLIG. Ime predstavlja složenicu od dve reči u švedskom jeziku "folk", koja u prevodu znači ljudi i reči "vänlig" koja u prevodu znači prijateljski, druželjubivo. 
Ikea FOLKVÄNLIG bicikl[slika © psfk.com]
Kompanija Ikea je najavila da će sva njena skladišta i objekti, do 2020. godine, preći na obnovljive izvore energije. U tom duhu ide i ova ideja da se ponudi pristupačan električni bicikl ljudima koji žele da daju svoj doprinos smanjenju globalnog zagrevanja i zagađenja u urbanim sredinama.
Ikea FOLKVÄNLIG bicikl
[
slika © psfk.com]
Cela konstrukcija bicikla je napravljena od aluminijuma i čelika. Bicikl ima litijum-jonsku bateriju koja napaja električni motor snage 250 W. Motor je tu da pomaže vozaču prilikom okretanja pedala, nešto nalik servo upravljaču u automobilima. Jednim punjenjem, moguće je preći i do 72 km u zavisnosti od stila vožnje i odabrane asistencije elektromotora. Za punjenje baterije je potrebno oko 6 sati, pa se bicikl može skroz napuniti preko noći.
Ikea FOLKVÄNLIG bicikl - upravljački deo
[slika © psfk.com]
Bicikl ima Shimano menjač sa šest različitih načina vožnje i asistencije elektromotora. Ukupna težina iznosi oko 27 kg a ovaj Ikein proizvod dolazi u dve varijante - jedna za muškarce i jedna za žene. Očekuje se početak prodaje u Ikea prodavnici u Beču, a cena će iznositi 749 eura, dok će za IKEA članove cena biti niža i iznosiće 649 eura.



Tekst i slike u saradnji sa sajtom psfk.com.