29/05/2014

Prirodni frižider koji ne troši energiju

Letnje vreme je period kada nam treba rashlađenje i dosta tečnosti. Danas ćemo pričati o jednom jako interesantnom izumu - prirodnom frižideru za rashlađivanje limenki, koji ne troši energiju.

Prirodni frižider za limenke
slika [© psfk.com]
Nije nikakva tajna da se sve više okrećemo ka tradicionalnim metodama energetske efikasnosti. Ovde se najviše misli na stare principe gradnje, upotrebu prirodnih materijala itd. Nekada su se koristili podzemni "frižideri" za čuvanje namirnica kojima je potrebna konstantna niska temperatura. Ovaj izum koristi svojstva zemlje da održava niske i konstantne temperature.

Prirodni frižider za limenke
slika [© psfk.com]
Kompanija eCool iz Danske je predstavila svoj frižider, koji je ekološki prihvatljiv (ne sadrži rashladne gasove) i ne troši električnu energiju. Visina frižidera iznosi 113 cm, prečnik 22 - 30 cm a masa oko 12 kg. Kapacitet frižidera je 24 limenki soka ili piva. 

Rashlađene limenke u prirodnom frižideru
slika [© ecool.dk]
Prilikom postavljanja ovog frižidera, potrebno je prethodno napraviti rupu u zemlji, pošto je veći deo ispod zemlje. Prirodni frižider nema mogućnost hlađenja na temperaturama blizu nula stepeni, ali održava prijatnu temperaturu pića, bez upotrebe energije. 

Postavljen prirodni frižider na kampovanju
slika [© ecool.dk]
Tekst u saradnji sa sajtovima psfk.comecool.dk. Slike preuzete sa sajtova psfk.com i ecool.dk.