03/04/2014

Prvi samočisteći solarni park u Izraelu

Najveći problem kod solarnih panela je održavanje čistoće njihovih površina. Naime, bilo da se radi o prašini ili atmosferskim padavinama koje stvari načine još gorim kada se pomešaju sa nečistoćama, fotonaponski napeli gube svoj proizvodni kapacitet. Danas prikazujemo jedno jako interesantno rešenje koje je predstavljeno u Izraelu.
Prašnjavi solarni panel gubi efikasnost[slika © ecoppia.com]
Problem taloženja prašine na površinama solarnih panela, star je koliko i sama solarna tehnologija. Ovo je još više izraženo kod solarnih parkova i većih fotonaponskih elektrana, gde je gotovo nemoguće stalno obilaziti panele i ručno ih čistiti. Izraelska kompanija "Eccopia" je predstavila svoje rešenje.
Čistač solarnih panela "Eccopia"[slika © ecoppia.com]
Robot, čistač solarnih panela, proizvod ove kompanije, svakodnevno automatski čisti panele i povećava njihovu efikasnost za skoro 35%. Krajem marta su u solarnom parku "Kibbutz Ketura solar" postavljeni ovi roboti. Ukupno je postavljeno 100 robota čistača na 20 ari ukupne površine solarnih panela
Roboti čistači solarnih panela u solarnom parku "Kibbutz Ketura solar"
[
slika © ecoppia.com]
Roboti rade svaku noć, kako bi očistili površine solarnih panela za naredni dan. Umesto korišćenja vode, kompanija "Eccopia" je odlučila da svoje robote opremi mikrofiber krpama i sistemom koji će vazduhom razduvati prašinu. Pre instalacije ovih robota, solarni park "Kibbutz Ketura solar" se čistio ručno 9 puta godišnje, što je zahtevalo veliku radnu snagu i bilo je jako skupo. 
Robot tokom čišćenja solarnih panela[slika © ecoppia.com]
Posebno je važno da se svi roboti napajaju solarnom energijom, iz posebnih panela. Svi rade istovremeno u akciji čišćenja i istovremeno završavaju taj posao. Jako je važno da svi paneli budu čisti, pošto ovaj solarni park proizvodi i oko 9 miliona kWh godišnje električne energije.

Tekst u saradnji sa sajtom Inhabitat.com. Slike preuzete sa sajta ecoppia.com.