08/04/2014

Girasole - rotirajuća kuća u Australiji

Čovek, i sva druga živa bića, zavise od Sunca, tj. sunčeve svetlosti. Dobro je poznato da se suncokreti okreću ka suncu na horizontu. Danas predstavljamo kuću koja se rotira i prati sunce.
Girasole - rotirajuća kuća
[
slika © blog.fantasticcleanersmelbourne.com.au]
Pričali smo već puno puta o održivom razvoju, obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti. Ova kuća objedinjuje sve te tri oblasti u jednu celinu. Džon Andriolo (John Andriolo) je imao želju da napravi dom koji će stalno pratiti sunce i u toj svojoj ideji je istrajao.
Terasa Girasole kuće
[slika © blog.fantasticcleanersmelbourne.com.au]
Girasole je prva rotirajuća kuća u Australiji. Dobila je ime po italijanskim rečima "gira" - okretati se i "sol" - sunce. Napravljena je po uzoru na prvu rotirajuću kuću napravljenu u Italiji (u Veroni). Cela konstrukcija kuće je tako napravljena da se može okretati punih 360 stepeni.
Raspored prostorija (tlocrt) Girasole kuće
[slika © blog.fantasticcleanersmelbourne.com.au]
Ideja koja stoji iza ove kuće je prilično jednostavna - tokom zime kuća prati sunce na horizontu i koristi ga za pasivno grejanje. Tokom leta kuća se okreće suprotno od sunca, kako bi izbegla pregrevanje. Girasole kući je potrebno tačno 10 minuta da napravi pun krug, što je prilično impresivno vreme, imajući u vidu da je sličnoj kući u Italiji potrebno oko 9 sati za istu operaciju.
Detalj enterijera Girasole kuće
[slika © blog.fantasticcleanersmelbourne.com.au]
Napredni sistemi u kući:
  • Ovaj objekat nije samo pravo malo čudo arhitekture, već predstavlja i pravu niskoenergetsku kuću. Naime, ispod kuće se nalazi rezervoar za sakupljanje atmosferskih voda, zapremine 120.000 litara. Ova voda se može koristiti kao tehnička voda u kući, ili uz pomoć sistema za prečišćavanje, može se koristiti i za piće.
  • Kuća je odlično izolovana, uključujući i sve otvore (prozore i vrata).
  • Solarni paneli, snage 10,5 kW proizvode dovoljne količine električne energije, a solarna energija se koristi i za zagrevanje potrošne tople vode.
Pogledajte i video o ovom projektu:

Girasole House Rotation postavila Liz Eve na kanalu Vimeo.

Jako interesantno rešenje, zahteva komplikovanu konstrukciju, savremene materijale i tehnologiju, ali u 21. veku, tako nešto u naprednim zemljama i nije tako neostvarivo.

Tekst i slike u saradnji sa sajtom blog.fantasticcleanersmelbourne.com.au.