10/04/2014

Nadograđena kuća za više sunčeve svetlosti

Koliko vam se puta učinilo da vam nedostaje sunčeva svetlost u kući a posebno u stanu? Danas pričamo o jednom jako interesantnom projektu arhitektonske firme "Blee Halligan Architects" iz Londona.

"Triptih" kuća sa velikim otvorima
slika [© dezeen.com]
Kuća "Triptych" (engl. Triptih) predstavlja interesantano rešenje problema nedostatka prirodne svetlosti. Naime, arhitekte studija "Blee Halligan Architects" iz Londona su predstavile svoje rešenje ovog problema. Kuća je nazvana "Triptih", pošto se sastoji iz tri celine. 

Veliki prozorski otvori na istoku ka kuhinji
slika [© dezeen.com]
Tri velika prozorska otvora na kući su okrenuta ka južnoj, istočnoj i zapadnoj strani. Svaka od ove tri celine je projektovana tako da se u određeno doba dana najviše svetlosti nalazi u njoj. Tako, recimo, kuhinja se nalazi na istoku. Prozori omogućavaju prodor prirodne svetlosti uz porodični doručak. Kada se porodica okupi na kraju dana u dnevnoj sobi, prozorski otvori na zapadu primaju popodnevno i večernje sunce.

Levo se vidi deo sa dnevnom sobom okrenutom
ka zapadu
slika [© dezeen.com]
Sunčevi zraci dodatno pasivno dogrevaju kuću kroz velike prozorske otvore, što je posebno bitno, obzirom da se kuća nalazi u Britaniji, gde nema puno sunčanih dana. Nema potrebe za veštačkim osvetljenjem sve do kasnih večernjih sati, te se i tako postižu uštede energije.

Tekst u saradnji sa sajtom dezeen.com. Slike preuzete sa sajta dezeen.com.