28/03/2014

Novi autobus iz Ikarbusa

Iako su mnogi vest o novom autobusu iz Ikarbusa povezivali sa politikom, moglo bi se slobodno reći da je u pitanju veliki pomak ka zaštiti životne sredine u gradovima. Naime, svi novi automobili, autobusi i uostalom, sva motorna vozila stižu sa modernim Euro V i VI motorima. Ovi motori zadovoljavaju trenutne kriterijume u svetu u pogledu zaštite životne sredine i emisije štetnih materija. Da li će i novi Ikarbus autobus biti takav...

Ikarbus IK 112 LE
slika [© efikasnost.org]
Moramo da pojasnimo jedan detalj, koji se nekako stidljivo provlačio u medijima. Naime, ovo nije potpuno domaći proizvod, već je u pitanju Mercedsova samohodna šasija sa Mercedesovim motorom i i šestostepenim menjačem marke CTFa na koju je naš Ikarbus uradio svoju nadogradnju. U pitanju je gradski autobus, ukupnog kapacicteta 100 putnika i 35 sedišta. 

Detalj unutrašnjosti novog autobusa
slika [© efikasnost.org]
Ukupna dužina autobusa iznosi 12 metara, pokreće ga šestocilindrični Euro V motor od 300 KS. U planu je izrada ovog autobusa i sa savremenijim i čistijim motorom Euro VI. 

Kako smo već rekli, glavni mehanički sklopovi stižu od Mercedesa, dok je ostatak autobusa proizvod naše privrede. 

Izgled vozačkog mesta
slika [© efikasnost.org]
Vesti su svakako dobre, kako za našu privredu, tako i za životnu sredinu. Veliki gradovi uglavnom kupuju autobuse domaćih proizvođača, pa zašto ti autobusi ne bi bili i ekološki na nivou Evropskih?