24/03/2014

EkoAuto godine 2014 u Srbiji

Sajam automobila u Beogradu se juče završio pa smo odlučili da se u toku ove nedelje pozabavimo stanjem auto tržišta u Srbiji, sa aspekta zaštite životne sredine i potrošnje. Svi ljubitelji automobila će moći i da uživaju u galeriji fotografija sa ovogodišnjeg sajma, uz poseban akcenat na "zelenije" automobile kao i one sa nižom deklarisanom potrošnjom.

Ovogodišnji dobitnik nagrade EkoAuto 2014
slika [© efikasnost.org]
Jedan pozitivan primer koji ide u pravcu povećanja svesti o ekologiji i zaštiti životne sredine je, svakako, nagrada EkoAuto, koja se dodeljuje tokom sajma automobila. Agencija "Metro Market", u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja, Privrednom komorom Srbije, Agencijom za bezbednost saobraćaja, AMSS - Centrom za motorna vozila i Srpskom asocijacijom uvoznika automobila i delova, pokrenula je akciju izbora automobila sa najboljim performansama u odnosu na životnu sredinu - „Eko automobil godine u Srbiji“.

Ovogodišnju nagradu "EkoAuto 2014" je odneo automobil Dačija Logan MCV, sa ukupno osvojenih 71,375 bodova.

Dacia Logan MCV, "EkoAuto 2014"
slika [© efikasnost.org]
Automobil ne počinje ciklus potrošnje i zagađenja na drumu, već i u toku samog procesa proizvodnje. Koliko su daleko dobavljači, koliko se recikliranih materijala ugradi u svaki auto - sve to jako utiče na životnu sredinu. Nagrada "EkoAuto" uzima sve to u obzir prilikom ocenjivanja.

Kako smo već rekli ovogodišnji pobednik je Dačija Logan MCV, sa poznatim Renoovim 1,5 dCi dizel motorom, a ostale učesnike i njihove bodove pogledajte ovde:

"EkoAuto 2014" plasman svih modela
Tekst u saradnji sa sajtom sajam.rs. Fotografije sa ovogodišnjeg sajma automobila.