22/03/2014

Rekonstrukcija Ajfelovog tornja

Veoma ambiciozan projekat rekonstrukcije Ajfelovog tornja je započeo, a vodi ga arhitektonski studio "Moatti- Rivière". Porjekat je započet u toku 2012. godine i trebalo bi da se završi do kraja ove godine.

Rekonstrukcija prvog sprata Ajfelovog tornja
slika [© moatti-riviere.com]
Projekat je, kako smo već rekli, započet 2012. godine i ima za cilj da se prvi sprat tornja pretvori u sasvim novu celinu. Koristiće se obnovljivi izvori energije, a ima će deo koji će biti posvećen učenju.

slika [© moatti-riviere.com]
Ukupna vrednost projekta iznosi oko 35 miliona dolara. Ovom rekonstrukcijom su obuhvaćeni svi elementi prve etaže Ajfelovog tornja - ulazni deo, prodavnice i restoran. 

Prva etaža Ajfelovog tornja
slika [© moatti-riviere.com]
Nakon rekonstrukcije, na prvom spratu će se nalaziti velika konferencijska sala, bioskopska sala sa 200 mesta, centar za posetioce. Sve će biti povezano staklenim balustradama (šetališnim stazama) koje bi davale prelep pogled na dole sa visine od 57 metara. 

Ovako će izgledati prvi sprat
kada se završi rekonstrukcija
slika [© moatti-riviere.com]
Rekonstrukcija će obuhvatiti i ugradnju alternativnih izvora energije za sve ove celine. Koristiće se solarna energija i energija vetra. 

Budući centar za posetioce
slika [© moatti-riviere.com]
Osim toga, ceo prvi sprat će imati ugrađeno i LED osvetljenje, kako bi se povećala energetska efikasnost celog tornja. Četiri vetrogeneratora sa vertikalnim osama će pokretati pumpe za snabdevanje vodom. A sakupljaće se i kišnica.

Detalj sa prvog sprata
slika [© moatti-riviere.com]
Tekst u saradnji sa sajtom Inhabitat.com. Slike preuzete sa sajta moatti-riviere.com.