03/02/2014

Najveća dostignuća u 2013. godini u obnovljivim izvorima energije 1. deo

Prethodna godina je bila u znaku oporavka od ekonomske krize, malo koja država se mogla pohvaliti privrednim rastom, ali su prodori u oblasti obnovljivih izvora energije bili i te kako veliki. Navešćemo neke od najvažnijih dostignuća koja su označila 2013. godinu.

slika [sxc.hu]
1. Korišćenje soli u solarnim elektranama

Najveće ograničenje koje pruža solarna energija je to što su solarne elektrane ograničene samo na rad u toku dana, logično, zbog sunčevih zraka. Veliki pomak je napravljen u solarnoj elektrani u Sjedinjenim Američkim Državama, u Arizoni. Ukupna snaga ove solarne elektrane iznosi 280 MW a posebna je po tome što koristi tzv. "slane baterije" kako bi skladištila toplotu u njima u toku dana. Potom, u toku noći, energija iz "slanih baterija" bi se koristila za proizvodnju električne energije.

Ilustracija koncentracione solarne elektrane


Kompanija Nissan je ponudila novo, jedinstveno do sada, rešenje na tržištu automobila. Navikli smo da električni automobili koriste utičnice i uzimaju električnu energiju od zgrada. Nissan je predstavio novo rešenje - električni automobili koji se mogu koristiti kao velike baterije u zgradama. Velike kompanije, koje imaju dosta električnih automobila u svom vlasništvu, mogu sada da koriste svoje službene automobile kao velike baterije. Električna energija se skladišti u njima u toku perioda nižih tarifa (smanjene potrošnje), dok se u toku dana, kada je potreba za energijom velika, energija iz baterija tih automobila može koristiti za potrebe kancelarija. Na ovaj način, može se smanjiti račun za električnu energiju kod velikih firmi.

Nissan tehnologija napajanja zgrada iz baterije
slika [© nissan-global.com]
Tekst u saradnji sa sajtom ecowatch.com. Slike preuzete sa sajtova sxc.hu, wikimediacommons.com i nissan-global.com.