12/02/2014

Mikro-kuća Nomad energetski nezavisna

Sve je teže doći do krova nad glavom, posebno sa nestabilnim radnim mestima i porastom troškova života. Mnogo je pojedinaca i organizacija krenulo u ostvarivanje ideje dostupnog i samoodrživog koncepta kuće koja je namenjena svakom ko ne traži previše prostora. Danas predstavljamo jedan projekat na tu temu - Nomad mikro-kuću.


Mikro-kuća energetski samoodrživa
slika [© nomadmicrohomes.com]

Do ove ideje je došao tim iz Kanade. Dizajner kuće Nomad, Ian Kent, je želeo da napravi dom dostupan svima, upotrebom inovativnog stepeništa unutar kuće i primenom različitih visina plafona. Kuća je i dobro osvetljena prirodnom svetlošću. Sve je postignuto pametnim projektovanjem, uklapanjem elemenata neophodnih za život. Tako, na primer, kuhinjski element može poslužiti i kao jedan stepenik, kupatilo je uklopljeno sa tuš kabinom itd.

Detalj enterijera Nomad kuće
slika [© nomadmicrohomes.com]
Posebna povoljnost je način prenošenja i sklapanja kuće. Naime, kuća stiže upakovana, pa se slaže i sklapa na licu mesta. Ovo dodatno umanjuje cenu kuće, čineći je dostupnom i lako prenosnom, što je posebno važno za slanje elemenata poštom.

Način sklapanja kuće iz elemenata
slika [© nomadmicrohomes.com]
Postoji mogućnost i dodavanja "zelenih paketa opreme" na ovu kuću - solarni paneli, sistem za sakupljanje kišnice i za reciklažu vode. Ovako opremljena kuća se može koristiti i u rurlanim sredinama, gde nema mogućnosti priključka na vodovodnu i elektro mrežu.

Detalji enterijera - dnevna soba puna svetlosti
slika [© nomadmicrohomes.com]

Detalj enterijera - spavaći deo se nalazi na
drugoj etaži
slika [© nomadmicrohomes.com]
Više o ovoj kući možete pogledati u sledećem videu.



Tekst u saradnji sa sajtom nomadmicrohomes.com. Slike preuzete sa sajta nomadmicrohomes.com.