14/02/2014

Kuća 1101 u Barseloni

Između tri dela kuće pored Barselone, arhitektonska firma H Arquitectes je postavila posebnu celinu - zimi služi kao zimska bašta, dok je leti u vidu prekrivene terase. Celina je zatvorena sa obe strane staklenim vratima, koja se, po potrebi, mogu otvoriti.
Kuća 1101
[
slika © dezeen.com]

Kuća se nalazi u Sant Kugatu (Sant Cugat), pored Barselone. Ideja je bila da se napravi dobra veza između eksterijera i enterijera kuće. Vlasnici kuće, bračni par koji poseduje veliki broj umetničkih slika, želeli su da naprave više zidova na kojima bi mogli da okače umetnička dela.
Kuća 1101
[slika © dezeen.com]

Umesto da se u fasadu ubace veliki prozori, arhitekte su pribegle drugom rešenju - postavljena su velika staklena vrata. Na taj način, prostor se može odvojiti tokom zime i služiti kao zimska bašta. Odnosno, leti može služiti kao natkrivena terasa. Zimska bašta služi i za pasivno grejanje kuće tokom zimskih hladnih dana.
Izled zimske bašte tokom leta - pogled od napred
[slika © dezeen.com]
Ulaz je jednostavno renoviran i čini dnevnu sobu sa sofama, stolicama i stolom na sredini. Pod u tom delu kuće je betonski, polirani beton. Sa jedne strane se završava stazom koja vodi ka dvorištu. 
Izgled zimske bašte - pogled iz zadnjeg dvorišta
[slika © dezeen.com]
Tekst u saradnji sa sajtom dezeen.com. Slike preuzete sa sajta dezeen.com.