10/02/2014

Islandski geotermalni sistem na magmu

Projekat dubinskog bušenja na Islandu (IDDP - Iceland Deep Drilling Project engl.) podrazumeva bušenje bušotina kako bi se našli geotermalni izvori. Jedna od tih bušotina na severu Islanda, dala je rezultat. Naišli su na magmu.
Geotermalni izvori - ilustracija
slika [sxc.hu]
Po rečima profesora Vilfreda Eldersa, ovaj jedinstveni geotermalni sistem je prvi u svetu uspeo da koristi toplotu direktno iz topljene magme. Bušotine su pravljene između 2008. i 2009. godine i na dubini od 2.100 m je nađena istopljena magma, temperature od 900 - 1.000 C. Nastavljeno je dalje bušenje kroz magmu. Jedini sličan primer ovakvog poduhvata, gde se bušilo kroz magmu, dolazi sa Havaja. 


Tada su naišli na paru pod visokim pritiskom, temperature 450 C, što je dovoljno za generisanje do 36 MW električne energije. Ukupni instalisani kapacitet geotermalne elektrane Kafla je 60 MW.

Bušenje na Islandu u potrazi za magmom
slika [iddp.is]
Geotermalna energija predstavlja vid obnovljivog izvora energije, koji ne proizvodi gasove sa efektom staklene bašte. Jedini produkt ove proizvodnje je vodena para. Inače, Island proizvodi oko 65% ukupne električne energije iz geotermalnih izvora.

Dalji planovi podrazumevaju primenu iskustava sa ovog projekta dubinskog bušenja na drugim mestima na planeti, kako bi se obezbedio neiscrpan izvor energije i u tim delovima sveta.

Tekst u saradnji sa sajtom Inhabitat.com. Slike preuzete sa sajtova sxc.hu i iddp.is.