17/12/2013

Solarno grejanje kuće u Hrvatskoj

Koliko ste puta poželeli da ste nezavisni od kompanija koje prodaju gas ili električnu energiju? Ako se grejete na ugalj i drva, da li vam već u toku zime dosadi stalno potpaljivanje i izlaženje po ogrev? Inženjer iz Hrvatske, Ferenc Cservenk je u svojoj kući ugradio sisteme kojima uštedi i do 90% energije.
Solarni paneli na kući
[
slika © vecernji.hr]

Diplomirani inženjer građevine po struci, Ferenc je oduvek želeo da razvije sistem u svojoj kući koji će mu omogućiti da postane energetski nezavistan. Postavio je 30 kvadratnih metara solarnih panela na svom domu. Tokom prve godine je postavio samo gornji red solarnih panela i na grejanju je već uštedeo 1.000 litara lož ulja.

Panele je okrenuo ka jugu, kako bi maksimalno pojačao njihov učinak. U dvorištu je postavio rezervoar za vodu ukupne zapremine 22 kubna metra. Kako bi smanjio toplotne gubitke tog rezervoara, izolovao ga je mineralnom vunom debljine 20 cm. Ceo sistem je pušten u radu u toku jula i voda je u rezervoaru bila zagrejana na 70 C.
Delovi kontrole solarnog sistema
[
slika © vecernji.hr]
Ideja je da se tokom leta voda u velikom rezervoaru zagreva, kako bi se u toku tri najhladnija zimska meseca trošila za grejanje kuće od 160 metara kvadratnih. Do sada je uložio oko 13.000 eura u ceo sistem. Planira i da počne izgranju male fotonaponske elektrane na krovu kuće. Tako bi postigao da će 99% ukupne potrebne energije za svoju kuću sam proizvoditi iz obnovljivih izvora energije.

Tekst u saradnji sa sajtom vecernji.hr. Slike preuzete sa sajta vecernji.hr - izvor fotografija: Nel Pavletić/PIXSELL.