19/12/2013

Uređaj za reciklažu telefona

"EcoATM" ili ekomat je prva potpuno automatizovana mašina za recikliranje mobilnih telefona koja će vam, pošto u nju ubacite svoj telefon, platiti u gotovini. Ova automatizovana mašina za recikliranje sastoji se od velikog ekrana osetljivog na dodir i metalnog dela u koji možete ubaciti svoj stari telefon ili MP3 plejer. 

EcoATM - uređaj za reciklažu 
starih mobilnih telefona
slika [© ecoatm.com]

Ako se ikada sretnete sa automatom sve što treba da uradite je da stavite stari uređaj u fioku, a mašina će ga potom identifikovati pomoću kamere poređenjem sa 4.000 različitih uređaja u bazi podataka. Posle toga "EcoATM" će vam ponuditi odgovarajući kabl koji ćete spojiti sa uređajem kako bi proverio da li je uređaj možda i dalje elektronski ispravan. Ova sprava vam pri tom daje garanciju da neće preuzimati nikakve podatke sa vaših uređaja.

Kada završi sa analizom, automat će dati ponudu na licu mesta koja se zasniva na mreži nekoliko stotina kompanija koje se bave recikliranjem e-otpada i ceni koje su one voljne da plate za vaš neispravan uređaj. Ako prihvatite ponudu, automat će vam izbaciti gotovinu.

EcoATM
slika [© ecoatm.com]
Kompanija iz San Dijega objavila je da ovaj "kiosk rešava rastući problem e-otpada širom sveta". Naime, oko 75 odsto upotrebljenih uređaja mogli bi se opet koristiti.

Pitanje koje se postavlja je šta ako neko ukrade nečiji mobilni i pokuša da ga proda ovom kiosku? Ne brinite. Ekomat prilikom svake transakcije zahteva vašu vozačku dozvolu ili drugi odgovarajući dokument i otisak prsta, pa će prilikom svake transakcije fotografisati donosioca mobilnog ili MP3 plejera i tu fotografiju sačuvati u svojoj bazi podataka.

Tekst preuzet sa sajta reciklirajte.me. Slike preuzete sa sajta ecoatm.com.